Centrum pro recyklaci koberců

Centrum pro recyklaci koberců

Lidé tráví 90% svého času uvnitř, prací, učením a odpočinkem. Ve společnosti Tarkett je naším posláním pomáhat vytvářet zdravější, bezpečnější a pro lidi přátelštější vnitřní prostory navrhováním vysoce kvalitních a udržitelných podlahových produktů. Zejména neustálým zlepšováním povědomí o zdraví a životním prostředí našich produktů se snažíme vybírat materiály, které lze regenerovat, recyklovat a transformovat na nové produkty.

Prostřednictvím našeho zaměření na design Cradle to Cradle® vyrábíme naše výrobky způsobem, který napomáhá ochraně přírodních zdrojů a zmírnění klimatických změn.

Program EU Life

Současný lineární model „vzít, vyrobit a vyhodit“ je neudržitelný. Dnes je v Evropě vyhozeno na skládky nebo spáleno ve spalovnách 95-97% použitých koberců. Velké množství tohoto odpadu, zejména nylonu, není biologicky rozložitelné a podle zásad Cradle to Cradle® by mělo být navrženo tak, aby nekončilo na skládce, ale vrátilo se zpět do technické sféry pro zdravou recyklaci.

Tarkett získal dotaci z programu EU LIFE na podporu svého závazku vyvinout technologii zaměřenou na recyklaci výrobků z kobercových čtverců, které lze recyklovat ve zdravém systému uzavřené smyčky, na základě principů Cradle to Cradle®.

Carpet take back - carpet tiles Tarkett DESSO

Uzavíráme kruh

Projekt společnosti Tarkett „Uzavíráme kruh“ je zaměřen na vývoj nejúčinnějších metod separace materiálů jako základu pro recyklaci odpadu z kobercových čtverců do polymerů a nových produktů v uzavřené smyčce.

Cílem projektu “Uzavíráme kruh” je demonstrovat technickou a ekonomickou proveditelnost separační linky založené na inovativní separační technologii. To je zaměřeno na oddělení použitého kobercového materiálu do jeho původních samostatných primárních zdrojů, které lze použít při výrobě nových koberců nebo k výrobě nového polymerního materiálu po depolymeraci zpracované externím partnerem.

Více informací o Centru pro recyklaci koberců