Komerční vinylové podlahy pro zdravotnictví

iQ Granit a iQ Eminent: podlahy, které mění dějiny

Materiál, který mění dějiny

Když se chcete zapsat do dějin, musíte přijít s výjimečným řešením orientovaným na lidské potřeby. S řešením, jehož dopady lidé vnímají ještě roky, nebo dokonce celá desetiletí. V designu existuje jen hrstka materiálů, které celý obor ovlivnily tak trvale jako náš homogenní vinyl – materiál, který je i dnes stále stejně ceněný a vyhledávaný. Podlahy iQ Granit a iQ Eminent ztělesňují náš závazek podporovat současnou generaci i generaci budoucí. Závazek vytvářet podlahy dobré pro lidi i pro planetu. Závazek činit tak každý den. Tento všestranný a nenáročný materiál vznikl před 50 lety a dnes nás obklopuje ve školách, v práci, v nemocnicích, v hotelech, v továrnách i na letištích. Co víc, ve všech těchto prostorách se výborně osvědčil. O homogenním PVC platí, že se u něj bezvadně snoubí funkčnost s estetikou. Teď vám ho přinášíme v novém vzhledu, barvách a s osvědčením o udržitelnosti – a i nadále je multifunkční a má bezkonkurenční vlastnosti. I tentokrát zkrátka měníme dějiny.
 

 


 

Špičkové homogenní PVC podlahy

Homogenní PVC je ikonický odolný materiál, po kterém architekti a designéři sahají, kdykoliv chtějí podlahu se skvělými vlastnostmi, která předčí jejich očekávání

Naše iQ podlahy jsou vyrobené ze špičkových materiálů, které přispívají ke zdravému prostředí. Díky kompaktnímu složení jsou pevné, mají dlouhou životnost a odolají i těm nejnáročnějším podmínkám. Proto se často používají ve vysokozátěžových prostředích, například v nemocnicích, školách a dalších prostorách, kde se vyskytuje velké množství lidí.

Povaha materiálu umožňuje provést bezchybnou pokládku a snadno zapracovat případné opravy: podlaha se udržuje a obnovuje tzv. suchým leštěním. Povrch je nepropustný a díky jedinečné úpravě poskytuje špičkovou ochranu proti šmouhám a skvrnám – vydrží tak celá desetiletí.
 

.

Skutečně multifunkční podlaha

Podlahy iQ Granit a iQ Eminent obstojí i v nejnáročnějším prostředí:

  • Tlumení hluku pro zlepšení životních podmínek.
  • Odolnost vůči uklouznutí naboso i v obuvi, zejména v mokrých zónách.
  • Snížení statických výbojů, jako jsou elektrostatické a elektrické výboje, pro optimální funkci zařízení a tím i bezpečnost.

Podlahy iQ Granit Acoustic, Granit Safe.T, Granit Multisafe (protiskluzová řešení) i podlahy Granit SD a Toro SC (elektrostaticky vodivá a antistatická řešení) byly vyvinuty tak, aby splňovaly i ty nejnáročnější technické požadavky – a přitom dobře vypadaly. 

Vybírat můžete ze 14 základních barev (8 u řady Multisafe), které se dají libovolně kombinovat s modely iQ Granit a iQ Eminent

Podlahu tak navrhnete snáze, rychleji a s jistotou, že na ní bude lidem dobře.

.

Kreativní a funkční řešení

Podlahy iQ Granit a iQ Eminent přinášejí nové pojetí prostor, kde je nám dobře.

V kolekcích iQ Granit a iQ Eminent najdete 4 různé vzory a úplně novou barevnici. Vyberete si tak kombinaci, která se hodí do libovolné místnosti – a sladíte barvy tak, aby byl design inkluzivní. Můžete dokonce vybrat i vzor vhodný pro osoby s demencí. 

Podlahy iQ Granit se pyšní novým designem. Zachovali jsme jejich jedinečný vzhled, ale dodali jsme mu moderní nádech, řemeslný design a jemnou hřejivou strukturu, díky které podlaha vypadá živější. Klasické barvy jsme prosvětlili a výsledkem je svěží a moderní design, který dokonale ladí s kolekcí iQ Eminent. 

Kolekce iQ Eminent se vzhledem broušeného a leštěného kamene má novou paletu odstínů, které působí promyšleně a sofistikovaně. Je tlumená, a přesto odvážná – a umožňuje vám navrhnout prostory naplněné přírodou, kde je lidem hezky.

Kolekce jsou rozdělené do 4 barevných skupin, které skvěle vyniknou samostatně a dají se i výborně kombinovat: Oxide, Argil, Lichen a Basalt.

Materiál, který mění dějiny

Ve společnosti Tarkett prosazujeme myšlenku udržitelné cirkulární ekonomiky, která vytváří hodnoty pro každého z nás. Využíváme odpadový materiál, čímž chráníme vzácné přírodní zdroje a snižujeme dopady na životní prostředí. V naší pobočce ve švédském Ronneby tyto kolekce inovujeme nejlépe, jak dovedeme. Chceme totiž prodloužit životnost každého produktu tak, aby sloužil nejen generaci současné, ale i těm budoucím. Koncept homogenního PVC se zrodil před 50 lety. Hlavní myšlenkou tehdy bylo lidem nabídnout ty nejkvalitnější materiály, aby se jim dobře žilo – a přitom respektovat planetu a její zdroje. Dnes tyto podlahy přetváříme tak, aby byly pro svět i jeho obyvatele ještě přínosnější.

Homogeneous Vinyl Floor Sustainability

Podlahy iQ Granit a iQ Eminent jsou navržené v souladu s principy Cradle to Cradle®, které podporují zdraví a udržitelnost. To znamená, že investujeme do materiálů se zelenou certifikací, které aktivně přispívají ke zdravějším prostorám (používáme bezftalátová změkčovadla, odmítáme biocidy a naše podlahy mají ultra nízké emise těkavých organických sloučenin). Vliv našich materiálů na zdraví nezávisle vyhodnocuje externí laboratoř (EPEA) a výsledky jsou dostupné ve formě prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů (MHS). 


Navíc konstrukce podlah a způsob jejich údržby prodlužují jejich životnost. To vše hraje klíčovou roli na cestě k udržitelné budoucnosti.

Podlahy iQ Granit a iQ Eminent se vyrábějí v naší továrně ve švédském Ronneby, kde 100 % spotřebované energie pochází z udržitelných zdrojů. Neuvěřitelných 99,5 % vody ve výrobě se recykluje a na skládku putuje nulové množství odpadu. 


 Mezi stěžejní prvky našeho závazku snižovat environmentální dopady na straně zdrojů patří recyklace. Používáme ucelený recyklační systém: staré použité podlahy i odpad z výroby a pokládek využíváme k výrobě podlah nových.

Cirkulární inovace

Přepracované kolekce iQ Granit a iQ Eminent vycházejí z principů cirkulární ekonomiky. Pomůžou vám dosáhnout vyšší úrovně udržitelnosti a získat certifikaci pro udržitelné budovy, ať už to bude certifikace LEED, WELL, nebo BREEAM. 

. Naše inovační oddělení vyvinulo unikátní řešení pro recyklaci starých homogenních PVC podlah bez ftalátů. Odebíráme je od zákazníků v rámci programu ReStart a recyklujeme je v továrně v Ronneby.

program se vztahuje i na podlahy iQ Granit a iQ Eminent

Recyklací 1 m² homogenní PVC podlahy řady iQ (iQ Granit) se ušetří téměř 4 kg CO2 na čtvereční metr v porovnání s tím, kdyby odpad putoval na skládku. Tolik CO2 vyprodukuje jeden cestující při dvou zpátečních letech z Paříže do New Yorku.

O krok dál při snižování uhlíkové stopy

 Na zakázku umíme podlahy iQ Granit a iQ Eminent vyrobit z materiálu Biovyn™: bio-syntetického vinylu. V takovém případě nahradíme suroviny z fosilních zdrojů obnovitelnou biomasou vyrobenou ze zbytků dřeva z udržitelných lesů ve Finsku. Taková biomasa nekonkuruje produkci potravin. Řídíme se při tom principy hmotnostní bilance. Hmotností bilance je výpočetní metoda, která zaručuje, že množství biomateriálu na straně výstupů procesu odpovídá množství biomateriálu na straně vstupů. Máme k dispozici i externí certifikaci od organizace RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials), abychom zaručili stoprocentní transparentnost a dohledatelnost.

Technické vlastnosti i možnosti údržby jsou u této varianty na stejně špičkové úrovni jako u standardní podlahové krytiny. I tyto podlahy se dají po použití recyklovat na nové produkty. Podlahy iQ Granit a iQ Eminent z bio-syntetického vinylu tak nabízejí výraznější snížení emisí skleníkových plynů oproti standardní variantě.

Kolekce