Naše cesta k certifikaci Cradle to Cradle® Gold pro kobercové čtverce Desso

Naše cesta k certifikaci Cradle to Cradle® Gold pro kobercové čtverce Desso

Využití filozofie ekologického designu Cradle to Cradle® hraje hlavní roli v úsilí společnosti Tarkett o přechod k cirkulární ekonomice, přičemž naše úsilí směřuje k zpracování odpadu, neustálé optimalizaci našich materiálů a pomáhá zajistit, aby naše výrobky mohly být bezpečně recyklovány, jakmile dosáhnou konce život. Naše cesta k dosažení certifikace Cradle to Cradle® Gold pro kobercové čtverce Tarkett s podložkou EcoBase je příkladem toho, jak posouváme ambice Cradle to Cradle® na další úroveň.

Složení kobercových čtverců Desso

Invovace pro řešení problémů

Primární překážkou dosažení certifikace Cradle to CradleTM pro kobercové čtverce Tarkett byla bitumenová podložka (široce používaná v kobercovém průmyslu), která využívá suroviny získané ze surové ropy a není recyklovatelná. Abychom uzavřeli smyčku pro naše kobercové čtverce, bylo důležité najít alternativní, zdravější a udržitelnější podložku. Po značném úsilí v oblasti výzkumu a vývoje a při upcyklování křídy z pitné vody se zrodila naše podložka EcoBase. "EcoBase byl skutečný průlom ve výrobě kobercových čtverců," říká Sandy Bentmim, projektová manažerka udržitelnosti ve společnosti Tarkett. "Je vyrobena ze zdravějších, recyklovatelných materiálů a lze ji recyklovat znovu a znovu bez ztráty kvality, což pomáhá šetřit přírodní zdroje."

Výsledky

Kobercové čtverce Airmaster Atmos v kancelářských prostorách

Středisko recyklace koberců Desso ve Waalwijku v Nizozemsku

EcoBase splňuje všechna kritéria Cradle to Cradle® Gold a se 100% pozitivně definovanými materiály dosáhla úrovně Platinum pro zdraví materiálů. Je také plně recyklovatelná na naší účelové výrobní lince ve Waalwijku. Mezitím recyklace kobercových čtverců s podložkou EcoBase přináší úsporu CO2 nejméně 20% na produktový cyklus ve srovnání s kogenerací EcoBase v cementářském průmyslu. Dnes má EcoBase jako standard 62% našich kobercových čtverců a počet se neustále navyšuje.

Středisko recyklace koberců Desso ve Waalwijku v Nizozemsku

Spolupráce k dosažení nových cílů

Tím ale příběh nekončí. Spolupracovali jsme s výrobcem regenerační příze Aquafil na vývoji přirozené řady pigmentů pro naši kolekci AirMaster, čímž jsme v roce 2015 získali certifikaci Gold pro všechny čtverce AirMaster s podložkou EcoBase. Pokračujeme v rozšiřování výběru dostupných barev. V roce 2019 jsme společně plně uzavřeli smyčku na kobercových čtverců Tarkett vývojem průkopnické technologie v našem zařízení Waalwijk, která odděluje přízi a podložku, přičemž zachovává čistotu příze více než 95%. Tato špičková inovace v oboru znamenala další fázi naší cesty od Cradle to Cradle a velký krok vpřed v maximalizaci hodnoty materiálů při současném předcházení vzniku odpadu a ochraně přírodních zdrojů.

Děláme vědomá rozhodnutí. S ohledem na člověka i na planetu.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

Více o udržitelnosti