Propagace transparentnosti informací o materiálech prostřednictvím Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů

Propagace transparentnosti informací o materiálech prostřednictvím Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů

V současnosti lidé chtějí stále více vědět, co produkty, které konzumujeme, obsahují – ať už jde o jídlo, oblečení nebo o kosmetiku – odkud pochází ingredience, jak byly získány a jaký dopad mají na lidi a životní prostředí. Vždycky jde o informované nákupní rozhodnutí. Podniky tedy přehodnocují své metody zajišťování zdrojů ve prospěch zdravotní nezávadnosti a udržitelnosti ingrediencí, a kupujícím poskytují potřebné transparentní informace. Potravinářské společnosti se například angažují ve strategii z pole na vidličku, aby přetvořili způsob, jakým se potraviny vyrábí.

Tarkett postupuje stejným způsobem a svými Prohlášeními o zdravotní nezávadnosti materiálů
posouvá hranice transparentnosti informací o materiálech při výrobě podlahovin. Jejich prostřednictvím poskytujeme naprostou transparentnost informací o složení svých produktů, o tom, jak se vyhýbáme použití škodlivých látek a snažíme se optimalizovat složení svých produktů. Jsou takovými „průkazy totožnosti“ pro jednotlivé složky produktů, které nám na pozadí holistického přístupu k budování důvěry se zákazníky současně umožňují vylepšovat naše produkty.


Zde hovoříme s Myriam Tryjefaczkou, ředitelkou pro udržitelnost a veřejné záležitosti pro region EMEA společnosti Tarkett, o naší cestě k plnému pochopení a zveřejňování informací o našich materiálech, které nás vedlo k tomu, že jsme začali jako první v našem odvětví vydávat Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů.

What is linoleum made of linoleum ingredients

Proč jste se rozhodli vytvářet Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů?

Jsme věrni strategii používání co nejkvalitnějších materiálů a neustále se snažíme své produkty vylepšovat. Proto jsme se před deseti lety vydali na cestu. Cradle to Cradle (C2C) a zavázali se k tomu, že budou naše produkty nezávisle hodnoceny právě v souladu se světově uznávanými principy C2C. v současnosti jsme na 98 % (více než 3 000 materiálů). Jde o zásadní součást na cestě cirkulární ekonomiky – materiály, které používáme, musí respektovat lidské zdraví a životní prostředí, proto je recyklujeme a dáváme jim druhý život v nových produktech.
Díky Prohlášením o zdravotní nezávadnosti materiálů zlepšujeme způsob, jak zapojovat myšlenky cirkulární ekonomiky do svých produktů. Tím, do jaké míry bereme v úvahu individuální zdravotní dopady každého materiálu použitého v našich produktech, přesahujeme rámec Environmentálních prohlášení o produktu.

Transparentnost informací je v samém středu našeho úsilí – veškerý výzkum i zákulisní vědecké práce jsou transformovány do srozumitelného, nezávisle ověřeného prohlášení pro zákazníky a přináší jim dobrý pocit z toho, že si vybrali dobře. Je to obzvláště důležité v době, kdy se stále více zákazníků snaží získat certifikace pro udržitelné budovy. 

Tarkett sustainable Linoleum factory in Narni Italy

S jakými výzvami se během procesu setkáváte?

Nejprve jsme sestavili soupis všech materiálů, které používáme, stanovili jsme přesná složení našich produktů s přesností na 0,01 %. Tento postup 10násobně převyšuje právní rámec nařízení REACH Evropské unie. Šlo o zásadní uplatnění spolupráce, protože bylo nutné zkoordinovat naše různorodé týmy s dodavateli z celého světa a dostat z našich systémů maximum, abychom odpovědi našli. Poté přišli na řadu experti na C2C z Agentury pro ochranu životního prostředí.

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPEA) všechny naše materiály prověřila na základě mezinárodních nařízení a více než stovky seznamů nebezpečných látek a vědeckých zdrojů, aby bylo možné definovat jejich úrovně toxicity a jakákoli případná rizika pro lidské zdraví a životní prostředí. Tým EPEA monitoroval rychle se vyvíjející nařízení a klasifikace chemických látek a prověřil, jak materiály využíváme ve svém hodnotovém řetězci – včetně chemických látek používaných při výrobě těchto materiálů.

EPEA taktéž ohodnotila naše materiály v průběhu jejich životního cyklu, od jejich zajišťování a výroby až po spotřebu a zpracování poté, co jsou vyřazeny. Daný soupis našich materiálů tým srovnal s rozsáhlými vědeckými, ekotoxikologickými a výrobními informacemi, které nashromáždil, a následně je porovnal s úrovněmi rizika. V každém případě bylo prioritou si uvědomit, zda a do jaké míry představovaly tyto materiály riziko při zamýšlené instalaci podlahové krytiny.

Tarkett sustainable Linoleum factory in Narni Italy

Jak jste se s nimi vypořádali?

Na základě přibližně 14 zdravotních a 11 environmentálních kritérií přiřadila EPEA každé úrovni nezávadnosti materiálu barevné označení, a to v rozmezí od šedé (informace nedostačující pro jednoznačné hodnocení), přes červenou (lze optimalizovat), po světle zelenou (přijatelné) a tmavě zelenou (nezávadné materiály).  Doposud EPEA klasifikovala pro naše Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů červenou barvou pouhé 1 % z hodnocených materiálů, což znamená, že každý materiál nařízení splňuje. Nicméně naším cílem je dostat se nad rámec těchto nařízení – nabízet našim zákazníkům naprostou transparentnost a mnohem podrobnější a přesnější informace o složení našich produktů.

V kontextu těchto znalostí poté své materiály inovujeme, abychom dosáhli optimalizace. Vyhledáváme pozitivně definované alternativy, abychom mohli vylepšovat „červené“ materiály a měníme složení svých produktů podle principů C2C. Je to dlouhý a nesnadný proces vyžadující výzkum, konzultace s EPEA, důkladné kontroly kvality a výkonnostní testy. Vytváříme například rejstřík pozitivně definovaných pigmentů a snažíme se identifikovat světlé barvy, které bychom mohli přidat na naši „pozitivně definovanou“ paletu barev, na níž doposud převažovaly barvy minerální, zelené a barvy dřeva

Tarkett sustainable Linoleum factory in Narni Italy

Co přesně se mohou zákazníci z Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů dozvědět?

Domníváme se, že by všichni měli mít možnost jasně vidět, co se dostává do složení produktů, které si vybírají, a jaký vliv jednotlivé materiály mají. To je důvod, proč se tak zasazujeme o naprostou transparentnost, chceme vybudovat důvěru, která je pro pozitivní změny v našem odvětví i mimo něj tolik potřebná. Zákazníci vidí informace o produktu, včetně jeho složení, chemických látek, ze kterých se skládá, a podíly jednotlivých složek, včetně barevného označení.  EPEA dodává informace o doporučeném použití nebo předpokládaném chování složky produktu v podlahovině, my pak přikládáme ještě tzv. Green Screen List Translator Score (klasifikační systém chemických látek USA) a potvrzení o tom, že materiál splňuje unijní nařízení REACH.

Co bude následovat?

Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů je jednoznačně prvním krokem k vytvoření digitálních pasů „zdravotní nezávadnosti“, známých jako prohlášení o vlastnostech, jež jsou vydávána pro každý materiál využívaný ve stavebnictví, takže projektanti, stavitelé, architekti a inženýři mohou materiály využít v kruhu. Tyto dokumenty se pravděpodobně stanou v Evropě povinností. Zatímco Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů bere v úvahu chemické složení, prohlášení o vlastnostech bude obsahovat velké množství informací o cirkularitě, dopady na zdraví a životní prostředí počínaje a mírou recyklovatelnosti, demontáže a regenerace konče. Budováním informační základny, díky níž budeme moci tento proces úspěšně dokončit, v tomto bodě vlastně zákonodárný proces předbíháme.

Zkrátka další krok
Pro lepší svět. Společně.

Další informace o našem přístupu k transparentnosti naleznete na naší stránce o zásadní transparentnosti nebo si stáhněte naši publikaci White papers.

Recyklace vinylové podlahy IQ Surface
Recyklace homogenních vinylových podlah od konečného spotřebitele

Přečtěte si o tom, jak recyklujeme vinylové podlahové krytiny v našem programu zpětného odběru ReStart v Evropě, Brazílii a Severní Americe.

Udržitelný závod na výrobu linolea v Narni v Itálii
Cirkulární ekonomika v pohybu: Omezování uhlíku prostřednictvím čisté výroby, nezávadných materiálů a recyklace

Přečtěte si, jak pracujeme v naší továrně na linoleum v Narni, abychom snížili uhlíkové emise díky čisté výrobě, dobrým materiálům a recyklaci