Recyklace homogenních vinylových podlah od konečného spotřebitele

Recyklace homogenních vinylových podlah od konečného spotřebitele

Ve společnosti Tarkett neustále nacházíme další způsoby, jak naše podlahy získávat zpět a recyklovat, protože se usilovně snažíme uzavřít naši výrobu do kruhu. Již po mnoho let dokážeme recyklovat zbytky vinylové podlahy z instalací i koberce a linolea od konečného spotřebitele. V letech 2010 až 2019 bylo v Evropě, Brazílii a Severní Americe vybráno v našem programu zpětného odběru a recyklace ReStart® 105 000 tun podlahovin. Nicméně jsme v oblasti bezpečné recyklace vinylových podlah stáli před mnohem většími výzvami, když jsme tehdy např. nedokázali recyklovat vinylové podlahy od konečného spotřebitele – a na tom nyní pracujeme.

Momentálně prověřujeme interní řešení recyklace všech homogenních vinylových podlah, které Tarkett vyrobil od roku 2011 výše, a rozšiřujeme pro naše zákazníky možnosti recyklace, jelikož vinylové odřezky z instalací tvoří 8 až 10 % podlahoviny pro stavby, což je dalším krokem k propagaci cirkulárních řešení. Novinku jsme ohlásili na Milan Design Week v dubnu 2019, kde jsme představili náš nový produkt, iQ Surface.

Závod na výrobu homogenních vinylových podlah společnosti Tarkett v Ronneby

Jak jsme tohoto průlomového řešení dosáhli?

V minulosti jsme řešili technický problém, jak oddělit lepidlo a beton od zbytků vyřazených homogenních podlah. V Evropě je k dispozici jen málo vysoce výkonných závodů, které tuto službu nabízí, a nemohli jsme si vzhledem k našemu cíli recyklovat do roku 2020 jen pozitivně definované materiály dovolit ztrácet čas, pokud jsme chtěli v recyklaci podlah z bezftalátového vinylu pokročit. Rozhodli jsme se, že nejlepším řešením bude vyvinout vlastní proces, tak abychom jej mohli přizpůsobit vlastním potřebám a zajistit požadovanou vysokou kvalitu a minimální dopad na životní prostředí.

Na vývoji nové inovativní technologie pracovali naši zaměstnanci dohromady napříč celou společností a byli nuceni uvažovat poněkud nekonvenčně. Pro naše účely jsme uzpůsobili specializovanou techniku na čištění a recyklaci rozřezaného vinylu. Trvalo nám přibližně osm měsíců, než jsme naše řešení otestovali a vylepšili, abychom mohli vytvářet vinylové granule, které by bylo možné použít jako součást nové homogenní podlahy. Granule disponují stejnými vlastnostmi a mají stejný účinek jako prvotní suroviny, přičemž ve srovnání s nimi více šetří přírodní zdroje a mají nižší dopad na životní prostředí. Ve skutečnosti VinylPlus dokazuje, že každá tuna obnoveného vinylu ušetří dvě tuny uhlíkových emisí.

Závod v Ronneby ve Švédsku, výroba vinylových podlah

Rozšiřování měřítka

Zásadní skutečností je, že neustále dolaďujeme techniku a zlepšujeme efektivitu procesů. Nejde však o jediný směr, kterého se držíme. Zkoumáme mnoho dalších možností, díky nimž vidíme, že rozšíření těchto procesů by mohlo nastat již velice brzy. Pokud chceme zajistit větší dodávky vyřazených podlah k recyklaci, je nutno o naší službě zvýšit mezi zákazníky povědomí. Je důležité je informovat o tom, že nyní mohou homogenní vinylové podlahy Tarkett vracet k recyklaci. O komunikaci se postarají naše obchodní a marketingová oddělení, a podporu zajistí i další osoby zodpovědné za tvorbu firemní strategie. Zvažujeme také partnerství s interními i externími logistickými partnery a demoličními a recyklačními společnostmi, k nimž chováme důvěru, aby byl zpětný odběr podlahovin od našich zákazníků co nejefektivnější. 

Prozatím zůstává tento projekt na úrovni pilotního projektu v severských státech, avšak do budoucna s ním máme velké plány a je možné, že jednoho dne budeme mít dostatek podlahovin od konečného spotřebitele k tomu, abychom vytvořili celou škálu materiálů a barev potřebných pro nové podlahy s vysokým podílem recyklovaného vinylu.

Ronneby factory in Sweden, Tarkett vinyl flooring manufacturing

Závod v Ronneby ve Švédsku, výroba vinylových podlah Tarkett

Recyklace homogenních podlah je pouze jedním způsobem, jak Tarkett usiluje o uzavření kruhu a posílení spolupráce. Vyvinuli jsme též inovativní zařízení pro oddělení a recyklaci koberců v Nizozemí, které je od listopadu 2019 plně funkční. Koneckonců si myslíme, že právě pokroky v tomto směru reprezentují pro naše zákazníky přidanou hodnotu a zároveň chrání přírodní zdroje a životní prostředí.

Zde se můžete dozvědět více o strategii udržitelnosti společnosti Tarkett, „Pro lepší svět. Společně.“, nebo si prohlédněte naše kolekce homogenních podlah.