Cirkulární ekonomika v pohybu: Omezování uhlíku prostřednictvím čisté výroby, nezávadných materiálů a recyklace

Cirkulární ekonomika v pohybu: Omezování uhlíku prostřednictvím čisté výroby, nezávadných materiálů a recyklace

Největším úkolem pro lidstvo je v současnosti zvládnutí klimatických změn. Jestliže se Evropa chce stát do roku 2050 klimaticky neutrální, s cílem snížit emise skleníkových plynů (GHG) o 50-55 %, bude klíčovou úlohu hrát právě cirkulární ekonomika.  Vzhledem k tomu, že 67 % světových emisí skleníkových plynů pochází právě z těžby, zpracování a výroby produktů, je přechod na efektivnější, regenerativní systémy výroby a spotřeby naprosto zásadní.

Ve společnosti Tarkett vnímáme cirkulární ekonomiku jako nejlepší způsob, jak zmenšit uhlíkovou stopu a zmírnit klimatické změny. To je také důvodem naší neustálé snahy o zlepšení každé fáze životního cyklu našich produktů. Počítáme se vznikem odpadu a znečištění, optimalizujeme materiály, propagujeme čistější výrobu a udržujeme produkty a materiály v oběhu, což nás posouvá ve vývoji směrem k nízkouhlíkové budoucnost.

What is linoleum made of linoleum ingredients

Uvnitř našeho závodu na výrobu linolea v Narni

Náš závod na výrobu linolea v Narni v Itálii je klasickým příkladem toho, jak tato strategie funguje. Vyrábíme zde 100% recyklovatelné, udržitelné linoleum za použití 94 % přírodních složek, které jsou buď obnovitelné nebo v přírodě běžné, jako je např. lněný olej, borovicová pryskyřice, dřevěná a korková moučka, uhličitan vápenatý a juta. Dopad na klima snižujeme tím, že je naše výroba udržitelná a energeticky účinná, snažíme se o dosažení nulového odpadu, a především také recyklací prášku z linolea vytváříme linoleum nové. 

Kumulativní dopad všech našich nízkouhlíkových iniciativ v Narni nám umožnil od roku 2010 snížit emise závodu o 60 %. Co je však důležité, v našich Environmentálních prohlášeních o produktu zveřejňujeme globální dopad našich produktů na životní prostředí a jsme jediným výrobcem podlahových krytin, který dosáhl certifikace ISO 14067 potvrzující náš pokrok ve snižování uhlíkových emisí.

Jak tedy řešíme přímé a nepřímé uhlíkové emise?

Tarkett sustainable Linoleum factory in Narni Italy

Emise oblast 1 – Zlepšování energetické účinnosti

V závodě v Narni zlepšujeme energetickou a provozní účinnost tím, že vyhodnocujeme techniku a zařízení s nejvyšší spotřebou energie a s nejvyššími emisemi CO2. To nám umožnilo v roce 2019 snížit energetické nároky výrobního procesu o 16,8 % ve srovnání s rokem 2010. Rovněž neustále vylepšujeme tepelnou izolaci výroben a systémů, aby lépe udržovaly teplo a snižovaly se tím energetické nároky. Do již existujících výhřevných a chladících zařízení v našich kancelářích jsme také zabudovali geotermální systémy s nízkou entalpií, které každoročně snižují spotřebu plynu o – 61 806 m3 a emise CO2 o – 124 tun.

Emise oblast 2 – Využití obnovitelné energie

V našem závodu v Narni využíváme 100 % obnovitelné elektrické energie a 34 % potřebné elektrické energie generujeme přímo na místě. Umožňuje nám to kombinace zpětného získávání tepla (snížení roční spotřeby plynu o – 804 782 m3), našeho kotle na biomasu (snížení spotřeby koksárenského plynu o – 347 000 m3 a emisí CO2 o 689 tun ročně), elektřiny z fotovoltaických elektráren a trigeneračního systému, který dokáže vyrobit elektrickou energii, teplo a chlad v jediném zařízení. Instalace sedmi solárních panelů na budovy závodu nám od roku 2014 dokázala každoročně ušetřit 300 000 kWh a 120 tun CO2, přičemž se neustále snažíme tuto účinnost ještě zvýšit.

Tarkett sustainable Linoleum factory in Narni Italy

Emise oblast 3 – Recyklací ke zmenšení uhlíkové stopy

V Narni recyklujeme 750 tun linolea ročně, čímž získáváme vysoce kvalitní druhotné suroviny pro výrobu nového linolea Tarkett. Využíváme 36 % recyklovaného materiálu včetně 10 % recyklovaného linolea Tarkett společně s recyklovaným korkem a dřevem. Úhrnem nám recyklace linolea pomáhá ročně ušetřit 1 194 tun CO2.

I nadále se ohlížíme po nových partnerech, s nimiž bychom mohli spolupracovat na inovativních způsobech, jak z odpadu vytvářet nové hodnoty. Například místní výrobně obalů prodáváme odřezky z výroby naší řady Linoleum Silencio drcené na prášek, a ta z nich následně vyrábí ochranné uzávěry pro přepravu rolí linolea, což je další pomoc pro cirkulární ekonomiku.

Naše zákazníky přesvědčujeme, aby nám posílali odřezky z instalace – které mohou představovat 5 % jejich nového linolea – prostřednictvím programu zpětného odběru a recyklace ReStart® společnosti Tarkett. Závod v Narni od roku 2010 svůj odběr linolea prostřednictvím programu ReStart® zdvojnásobil. Jsme na dobré cestě do konce roku 2020 dosáhnout 150 tun. Chceme proces odběru udržet co nejvíce nízkouhlíkovým, proto přepravu odřezků slučujeme s našimi dalšími logistickými procesy.

Tarkett sustainable Linoleum factory in Narni Italy

Výhled do budoucna

Na základě těchto úspěchů máme v úmyslu iniciativy pro energetickou účinnost v Narni rozšiřovat, včetně snahy o snížení spotřeby tepla a elektřiny, protože usilujeme o snížení emisí CO2 do roku 2030 o dalších 10 %. S větším úsilím se budeme snažit o to, abychom mezi našimi zákazníky zvýšili povědomí o možnostech snižování emisí uhlíku a environmentální prospěšnosti zpracování odřezků právě prostřednictvím programu ReStart®. A nakonec, když se budovy původně vybavené linoleem začínají renovovat, přicházíme s inovacemi, díky nimž můžeme plnit výzvu, která se vztahuje na celé naše odvětví, a tou je recyklace linolea od konečného spotřebitele, protože se nám daří objem recyklovaného linolea zvyšovat.

Zkrátka další krok
Pro lepší svět. Společně

Další informace o závazku společnosti Tarkett o zmírňování klimatických změn a naše kolekce linolea.