Propagace zodpovědného použití PVC pro tvorbu zdravějších vnitřních prostor

Propagace zodpovědného použití PVC pro tvorbu zdravějších vnitřních prostor

Pro budování udržitelné budoucnosti pro planetu a její obyvatele je snaha o zachování přírodního bohatství naprosto zásadní. Jedním ze způsobů, jak i vy můžete přispět, je výběr produktů, které mají dlouhou trvanlivost a jsou složeny z materiálů, které lze téměř donekonečna recyklovat, což celkově přispívá ke snížení zátěže na omezené zdroje naší planety.
Ve společnosti Tarkett se snažíme používat pouze nezávadné materiály a neustále si klademe otázku, „co ještě můžeme udělat?“, přičemž neustále optimalizujeme složení produktů a od prvopočátku počítáme se vznikem odpadu, proto vyrábíme podlahové krytiny, které jsou trvalé, odolné a lze je snadno recyklovat, až jejich čas nadejde.

Ptáte se, proč právě PVC?

PVC ve výrobě podlahových krytin fandíme. Dlouho vydrží, je odolné a finančně dostupné. A lze je recyklovat téměř donekonečna. Právě díky možnosti recyklace a opětovného využití nekončí PVC na skládce ani ve spalovně odpadů.  EPEA – organizace, která hodnotí naše materiály podle kritérií Cradle to Cradle® - klasifikovala všechny materiály v našem PVC jako „světle zelené“, čímž potvrdila, že naše vinylové podlahy jsou pro dlouhodobé využití ve vnitřních prostorech vhodné. PVC se hodí do prostorů s vysokými a specifickými nároky na údržbu, je ideální pro nemocnice a další zdravotnická zařízení jako jsou pečovatelské domy, kde vzhledem nutnosti prevence infekcí platí nadstandardní požadavky na hygienu. Cítíme jako svoji povinnost, aby byl tento cenný materiál co možná nejbezpečnější a měl co nejnižší dopad na životní prostředí, a to jak pro současné uživatele, tak i pro budoucí generace a též recyklační zařízení.

Recycling PVC in flooring at Tarkett

Nahlížení na PVC z nové perspektivy

Na počátku stojí nezávadné materiály. Stejně jako v případě téměř všech (98 %) našich materiálů i materiály pro výrobu vinylových podlah jsou nezávisle hodnoceny v souladu s ekodesignovými principy Cradle to Cradle®, s jejichž pomocí zjišťujeme možnosti optimalizace jednotlivých materiálů a složení produktů. Právě toto nezlomné odhodlání optimalizovat materiály z nás učinilo průkopníky ve výrobě PVC s nulovým obsahem ftalátů*, což znamená překročení rámce nařízení. Využíváme bezftalátovou technologii představující změkčovadla, která lze používat při výrobě dětských hraček nebo nádob na potraviny podle nejpřísnějších standardů trhu. Rovněž jsme ze všech našich podlah včetně těch vinylových odstranili biocidy (u nichž schopnost prevence infekcí nebyla prokázána), abychom snížili riziko bakteriální rezistence. Vyvíjíme další způsoby, jak nyní i do budoucna udržitelnost PVC ještě zvýšit. V našem průkopnickém programu zpětného odběru a recyklace ReStart® již přijímáme PVC od konečného spotřebitele**. Další novinkou je úspěšnější recyklace klikových nebo volně ložených PVC krytin bez lepidla na konci jejich životnosti.  A v neposlední řadě se neustále snažíme najít nová průlomová složení PVC, např. v naší nové generaci iQ Natural v souladu s principy hmotnostní bilance nahrazujeme vinyl ze 100% fosilních zdrojů biosyntetickým vinylem BIOVYN™***.

Barevné a praktické podlahové krytiny pro dětskou nemocnici

V případě vytížené nemocnice jako je pařížská dětská nemocnice Necker potřebovali majitel budovy (APHP Hôpital Necker) a projektant (Frédérique F. Thomas) vědět, že podlahové krytiny, které vyberou, budou finančně dostupné, spolehlivé a půjdou snadno udržovat. Rozhodli se pro vinylovou podlahu v dekoru Fusion Lines z kolekce Excellence společnosti Tarkett. O výběru rozhodla vysoká kvalita, optimalizované materiály a snadné čištění a údržba – což je základní faktor v prevenci vzniku infekcí. Ocenili také možnost dynamickým barevným designem vytvořit příjemnou atmosféru. Frédérique vybral tři světlé, vzájemně ladící barvy – magenta, petrol a saffron – a zkombinoval je v dynamicky provázaném podlahovém vzoru, který nemocničnímu prostředí dodává optimismus, a děti se díky němu necítí v nemocnici tak osaměle.

Necker Hospital in Paris Tarkett project with heterogeneous vinyl flooring

Zdravější prostory s lepším pocitem

Ideální kombinace designu a účelnosti nebyla pro majitele budovy jedinou výhodou, APHP také získala užitek nejen z pečlivosti, s jakou společnost Tarkett přistupuje k výběru materiálů a poskytování informací o nich, ale i z oborné asistence týmů společnosti. „Tarkett poskytuje zákazníkům zcela jasné informace o materiálech, které v našich produktech používáme,“ říká Anne Lecomte, vedoucí prodeje, péče o zdraví a vzdělávání ve společnosti Tarkett. „Proto mohou činit informovaná rozhodnutí, díky nimž získávají zdravější vnitřní prostory, certifikace pro udržitelné budovy a vyšší úroveň udržitelnosti.“ Na základě naší práce na optimalizaci PVC uvedeme v září na trh kolekci EXCELLENCE Genius, což je nová řada ekodesignové vinylové podlahy bez lepidla, kterou můžeme jak po instalaci nebo až po vyřazení odebrat a zrecyklovat. 

* Na konci roku 2019 používají technologii změkčovadel bez ftalátů všechny naše výrobní závody na vinyl v Evropě, severní Americe, Srbsku a Číně, s výjimkou recyklovaného obsahu u konkrétních produktů..
**Homogenní podlahové krytiny od konečného spotřebitele vyrobené po roce 2011.
*** BIOVYN™***, který vyrábí firma INOVYN, je první obchodně dostupný biosyntetický vinyl na světě. Je uznáván nezávislou organizací RSB, která schvaluje „biosyntetický“ status.

Prostě další krok
Pro lepší svět. Společně.

Zjistěte více o našem odpovědném přístupu k použití PVC nebo si prohlédněte naši heterogenní koleci Excellence.

Více udržitelných příběhů

Tarkett sustainable Linoleum factory in Narni Italy
Propagace transparentnosti informací o materiálech prostřednictvím Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů

Přečtěte si další informace o tom, jak propagujeme transparentnost informací o materiálech prostřednictvím Prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálů