Recyklace pro udržitelnější výrobu

Recyklace

Naše podlahy si zaslouží život po životě

Na recyklaci vinylových a linoleových odřezků z výroby a instalací není nic složitého. Jde o pěkné, čisté kusy materiálu, které lze rovnou recyklovat. Snadné. Jak ale recyklovat použité podlahové krytiny, které dosáhly konce své životnosti? Po letech používání jsou často od lepidla, kousků betonu a dalších chemických zbytků a může být obtížné je znovu zapojit do našeho dodavatelského řetězce a zaručit 100% bezpečnost. Pro nás je to výzva! A my ji přijímáme. Navrhujeme naše produkty ekologicky, přičemž pamatujeme na jejich životnost, například vývojem řešení bez lepidla, která recyklaci usnadňují. V našich osmi specializovaných centrech pro recyklaci po celém světě naše recyklační týmy neustále vyvíjejí inovativní způsoby recyklace stále více použitých materiálů.

Recycling at Tarkett 5

Prověřujeme například novou technologii, která čistí, rozřezává a recykluje dříve nevyužitelný lepený vinyl od konečného spotřebitele*.  Drtíme odřezky linolea na prášek, který pak tvoří 10 % ze 36 % recyklovaného obsahu linolea nového, a hledáme nové způsoby, jak zbavit použitá linolea lepidla tak, aby mohla být opět využita v novém produktu.

Tarkett's ReStart Recycling programme

Vyvinuli jsme též jedinečnou technologii přeměny starých kobercových čtverců na nové, a to díky inovativní metodě, která dokáže oddělit přízi od podložky, čímž se pak stávají obě suroviny 100% recyklovatelnými. Díky našemu partnerství se společností Aquafil jsme úplně uzavřeli kruh tím, že recyklujeme regenerovanou přízi na novou přízi vysoké kvality, která může být ihned použita. Vzhledem k tomu, že recyklace je založena na spolupráci, hledáme partnery i v jiných odvětvích, kteří by dokázali využít materiál, z něhož nelze recyklací bezpečně vytvořit novou podlahovou krytinu.

Recycling at Tarkett

Zní to působivě? Možná. My v tom však vidíme spíše zdravý rozum. Protože poradit si s klimatickými změnami a nedostatkem zdrojů je naléhavý požadavek vyžadující bezpodmínečný závazek vůči cirkulární ekonomice. A u nás ve společnosti Tarkett jsme s tím naprosto srozuměni. Výběrem podlahového řešení Tarkett volíte společnost s ověřenou historií průkopnických recyklačních projektů a inovativních recyklačních řešení. Dobrý pocit z toho, že jste vybrali dobře

* Homogenní vinylové podlahy vyráběné od roku 2011

Zkrátka další krok
Pro lepší svět. Společně

 

Více udržitelných příběhů

ReStart®

Více informací o programu zpětného odběru a recyklace ReStart
Přečtěte si více
 

Centrum pro recyklaci koberců

Objevte naše recyklační centrum pro koberce
Přečtěte si více
 

Recyklace použitých krytin

Podívejte se, jak recyklujeme použité homogenní podlahy
Přečtěte si více
 

 

 

Stáhněte si náš CRS report

Více příběhů udržitelnosti

Cirkulární ekonomika

Zavázali jsme s k budování cirkulární ekonomiky. Uzavírání kruhu v oblasti zpracování odpadu, zachování přírodních zdrojů a zmírnění klimatických změn.

Nazávadné materiály

Přístup společnosti Tarkett k inovacím a použití nezávadných materiálů

Kvalita vnitřního ovzduší

Kvalita vnitřního ovzduší je pro nás důležitá, aby se vám dobře dýchalo.